Tuesday, September 20, 2011

Tiger Mike's Phat-Phet Ikan Keli a'la Thai

Sham,

Keep this recipe after studying it. Its good and easy to cook.

PHAT-PHET IKAN KELI A'LA THAI

Bahan-Bahan A

5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
sedikit kunyhit hidup
4 batang serai dihiris halus
1/2 sudu lada hitam
cili padi - ikut suka
sedikit belacan

1/2 kg ikan keli (bunga atau hybrid)
kunyit
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak
1/2 cawan air asam jawa
beberapa helai daun limau perut

Tumbuk bahan-bahan A dengan lesung sampai hancur.
potong ikan keli beberapa kerat dan kelar-kelarkan. Sapukan sedikit kunyit kemudian goreng separuh garing.
Angkat dan toskan.
Tumis bahan yg di tumbuk tadi, kacau seketika sampai naik bau dan garing sedikit.
Masukkan air asam jawa, garam, gula dan daun limau perut.
Tambah air jika ingankan banyak kuah.
letak ikan yg telah digoreng tadi kedalam pinggan hidangkan kemudian curahkan kuah keatas dan bolehlah hidang.

No comments: