Tuesday, September 20, 2011

Tiger Mike's Bubur Lambuk

Yunus Ali Khan,

Bubur Lambuk is excellent energy food, and easy to make. Its convenient if you have to feed a platoon of nephews & nieces at home. Giving you two recipes - one classic and the other common Malaysian Bubur Lambuk.

First make some soup powder or spices and keep in a ceramic jar in the fridge:

Roast the following in a skillet and pound them fine:

5 buah pelaga
1/2 stick kayu manis
21/2 bunga lawang
1 tsp bunga cengkih
11/2 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih
1 tsp biji coriander
1 tsp lada putih
1/2 tsp lada hitam

BUBUR LAMBUK AL-FURQAN (CLASSIC)

Bahan-Bahan:

1 cwn beras wangi. (better to use Japanese short grain rice, grown in USA!!)
1 labu bawang besar
sedikit rempah tumisan - kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
1/2 cwn udang kering
1 cwn daging / ayam dipotong dadu
3 tbsp minyak masak
1 tbsp soup powder
1/2 cwn kacang tanah
1 cwn sayur campuran - kacang peas, jagung dan carrot.
1 tbsp serbuk lada hitam
1 tin santan kelapa
1 inci halia
2 batang serai
1 helai daun pandan
2 litre air
garam

Cara:
Masukkan minyak masak dan tumis bawang, halia dan rempah tumisan sehingga wangi. Masukkan soup powder dan daging/ayam dan masukkan 2 litre air. Masukkan beras bersama daun pandan, kacang tanah, udang kering dan serai sehingga beras kembang. Masukkan santan, lada hitam, sayur campuran dan garam secukup rasa.

Cadangan Hidangan:
Tabur daun soup, daun bawang, cilimerah dan bawang goreng sebagai hiasan.

BUBUR LAMBUK BIASA

Bahan-Bahan:

1 cwn beras wangi
3 cwn santan
sedikit daun kesum dihiris
seddikit daun bawang dihiris
1 ekor ikan kembung dibakar (ambil isinya)
1 batang serai
sedikit minyak masak

Tubuk yg di bawah:

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia dan lengkuas
1 tsp jintan manis
1 tsp lada hitam

Cara Membuatnya:

Beras dicuci bersih dan dimasak hingga menjadi bubur. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk. Masukkan isi kembung dan gaulkan hingga rata. Kemudian masukkan santan, serai, dan daun kesum. Tuangkan bahan-bahan ini ke dalam bubur. Gaulkan supaya sebati. Tabur garam dan serbuk lada hitam.
Apabila menghidang, taburkan daun bawang dan bawang goreng.

No comments: