Tuesday, July 27, 2010

Tiger Mike's Ikan Tilapia Cicah Air Asam

Dear Syam,

A chef gave the following to me:

Bahan A
500gm Ikan Tilapia yang telah difiletkan

Bahan B (Semua dikisar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
seulas halia
seulas kunyit hidup
Sedikit belacan yang di bakar
Bahan C (Air Asam)
5 tangkai cili padi (dikisar)
5 uls bawang kecil (dikisar)
10gm asam jawa
1/2 sudu teh gula (naam taan jeep) atau gula kabung
1/2 sudu teh Thai fish sauce (naam pla)

Cara:
Perap ikan bersama Bahan B sekurang-kurangnya 1 jam. Balut dengan daun kunyit, dan balut lagi dengan daun pisang. Kemudian bakar tilapia sehingga masak.

Gaulkan semua bahan C untuk air asam. Tambah cili padi kalau nak pedas lagi

No comments: