1 ekor ikan talapia (1kg)
20 biji limau kasturi
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
1 helai daun kunyit
10 biji cilipadi
1 bunga kantan
1 batang serai
4 helai daun limauperut
Sedikit kacang goreng di kisar halus
sedikit belacan atau budu
Sedikit cuka
Sedikit daun ketumbar
Sedikit lemon zest
ATURCARA
Fillet ikan dibuang tulang dan dihiris halus.
Perah air limau kasturi dan tapis.
Campur garam sedikit.
Perapkan ikan dengan air limau dan masuk peti sejuk.
Bawang besar di hiris halus dan diperap dengan cuka.
Cili ,bawang putih, bawang merah, halia, serai, bunga kantan dan limau perut di hiris halus.
Pecahkan belacan yang dibakar dengan jari dan kikis lemon zest.
Campurkan kesemua bahan tadi dan masukkan ikan dan air limau bersama.
Akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus, kacang goreng dan daun ketumbar yang dihiris kasar.
TAMBAHAN
Lebih sedap lagi kalau disimpan dalam peti sejuk 1 jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment